Jan/Feb 2023: 30 nieuwe struikelstenen

Op 27 en 29 januari en 3 februari zijn er in Haarlem op 16 adressen 30 nieuwe struikelstenen geplaatst, in aanwezigheid van nabestaanden, bewoners en buurtgenoten. De belangstelling was hartverwarmend. Via de pagina Wie en Waar kunt u meer informatie vinden over de personen en adressen.

Er waren zelfs nabestaanden uit Frankrijk overgekomen om de ceremonie bij te wonen voor het huis van een familielid dat op Zijlweg 112 had gewoond. Dankzij het contact met de Stichting Struikelstenen Haarlem kwamen ze te weten dat hun grootvader in Haarlem had gewoond en daar was gedeporteerd. Doordat er in hun familie niet over hem werd gesproken, wisten ze niets over zijn leven. Ze waren tot tranen toe geroerd en ongelooflijk dankbaar voor dit Haarlemse initiatief hun familielid middels en struikelsteen en een ceremonie te herdenken. Er was een toespraak van een geëmotioneerde nabestaande, Rabbijn Spiero en de 13-jarige Tobias Lodiers spraken een gebed uit, en Mara Peters en David Uijterlinde zongen een prachtig jiddisch lied.

Ook bij de steenlegging voor de Duvenvoordestraat 56 werden nieuwe familiebanden ontdekt en aangetrokken tussen diep ontroerde nabestaanden.

Bij de ceremonie op de Emmalaan 30 was ondanks de kou vrijwel de hele straat aanwezig. Er waren diverse toespraken van zowel bewoners als nabestaanden als van een lid van roeigroep Het Spaarne, die een van de stenen had geadopteerd. , die met elkaar een rijkgeschakeerd beeld vormden van het gezin dat daar in de oorlog was weggevoerd. Er was zelfs een vrouw aanwezig die nog met het 8-jarige kind van het gezin had gespeeld en haar herinneringen daarover werden voorgelezen. Nabestaande Mia zei uit haar hoofd een prachtig gedicht op.

Ook op elk van de overige adressen werden de mensen voor wie een steen was gelegd herdacht en geëerd door middel van toespraken, gebed en bloemen. De belangstelling was ondanks het gure weer overweldigend en de reacties van nabestaanden, bewoners en buurtgenoten waren hartverwarmend. Bij elkaar opgeteld brachten de ceremonies ruim tweehonderd mensen op de been.

Vorige
Vorige

Mei 2023: 30 Nieuwe Struikelstenen

Volgende
Volgende

November 2022: 45 nieuwe struikelstenen